VIDEO

Može biti veoma teško objasniti depresiju našim najbližima, zato što se istovremeno borimo da razumemo sami sebe. U daljem nastavku teksta možete naći 5 video klipova koji objašnjavaju depresiju do detalja, pružaju pogled ka unutra i ka razumevanju ove bolesti. Oni nas takođe uveravaju da mi radimo najbolje što možemo i da je to sve što bilo ko može da traži od nas, uključujući i nas same.

Ukoliko želite da izaberete srpski prevod za klip, to možete učini tako što ćete kliknuti na youtube video klipu polje Settings – Subtitles i tu birate željeni prevod.

1. ŠTA JE DEPRESIJA? – HELEN M. FARRELL

Depresija je vodeći uzrok lošeg zdravstvenog stanja i radne nesposobnosti u svetu; u Americi, blizu 10% odraslih bori se sa ovom bolešću. Ali baš zato što je to psihička bolest, može biti mnogo teže razumeti je od , recimo, visokog holesterola. Helen M. Farrell ispituje simptome i lečenje depresije i daje neke od saveta kako možete pomoći prijatelju koji boluje od depresije.

2. ZAŠTO TREBA DA PRIČAMO O DEPRESIJI – KEVIN BREEL

Kevin Breel nije ličio na depresivnog klinca: kapiten tima, na svakoj zabavi, zabavan i samopouzdan. Ali on u videu priča priču o noći kada je shvatio da – da bi spasio svoj život – on je trebao da kaže četiri jednostavne reči.

3. IMAO SAM CRNOG PSA, NJEGOVO IME JE DEPRESIJA – SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Ono što je loše je da depresija može biti zastrašujuće, bolno stanje. Milioni ljudi širom sveta žive sa depresijom. Mnogi od ovih individualaca i njihovih porodica plaše se da pričaju o svojim borbama i ne znaju kome da se obrate za pomoć. Međutim, depresija se može i lečiti i sprečiti. Prepoznavanje depresije i traženje pomoći prvi su i najbitniji koraci ka oporavku.

4. NAUKA O DEPRESIJI – ASAPSCIENCE

Šta se događa unutar depresivne osobe?

5. “OBJAŠNJENJE DEPRESIJE MOJOJ MAJCI” – SABRINA BENAIM

“Moja depresija stalno menja oblike.”

6. BRENE BRAUN O EMPATIJI

Koji je najbolji način da ublažimo nečiji bol i patnju? U ovom predivnom animiranom filmu dr Brena Braun podseća nas da mi možemo samo da stvorimo istinsku empatičnu vezu ako smo dovoljno hrabri da stvarno dođemo u kontakt sa sopstvenom ranjivošću.

************************************************************************************

ReMoved

Kratak film ReMoved snimljen je sa željom da služi za podizanje svesti, ohrabrivanje i da će biti od koristi pri informisanju hraniteljskih porodica.

ReMoved prati emocionalnu priču očima devojčice, koja je oduzeta roditeljima i smeštena u hraniteljsku porodicu.

 

Advertisements